neděle 3. listopadu 2013

Nemoc. Stávka! Spánková krize. Jubileum!

Poznatek #44 : Ve Španělsku se, jak to tak vypadá, stávkuje celkem pravidelně. A tak Vás ani nepřekvapí, že je na čtvrtek naplánovaná stávka ve škole. Co Vás ale překvapí je to, že některé fakulty stávkují celý týden, jen na vaší fakultě to nikdo neví (protože je budova její fakulty situovaná dál od kampusu... IT no :D ). Napíšete teda všem učitelům jestli se chtějí zúčastnit stávky, či ne. Rozhodně Vás nepřekvapí, že někteří odpoví ve středu večer, že ještě neví. A už vůbec vás nepřekvapí, že jediný učitel který neodpověděl a kvůli jehož předmětu jedete do školy, Vám ráno u dveří učebny řekne, že dneska to odpadá protože zjistil, že je stávka... Španělsko opět boduje :D

Člověk jde do knihovny a na dveřích tohle...


Takhle se stávkuje na místním hlavním náměstí Plaza de la Merced ...
(I told you, I am going to publish this pic :D )



#45 : Když budete na Erasmu a budete už potřetí za dva měsíce nachlazený (rýma, kašel, teplota), tak začnete jednat... jste tu jen semestr a nemáte čas být nemocný. Začnete večeřet česnek a snídat citrón. Omezíte sportování a budete více doma, aby jste se z toho dostali. Potom jedete do školy na kole (což není až tak problém) a vejdete do místnosti, kde je o 10°C méně. Jste nemocný znovu.
Takže po jisté době se na to vykašlete a zajdete si prostě zaplavat. Ač je konec října, tak je teplota vody dle internetu cca 19°C, já tipuju lehce pod 15°C. Nicméně světe div se - koupání pomůže! :) Takže jste-li na jihu a máte-li spadeno na nemocenskou - alou do vody!

#46 : Docela tu ti španělští holomci hrotí přes rok školu. (Ne jen před zkouškami a zápočty...). Vůbec neberou ohledy na to, že jste na Erasmu a potřebujete stihnout prozkoumat okolí, místní podniky, místní zvyky a místní ženy...
I když toto je možná jen na IT, od slovenské kamarádky Danči jsem slyšel, že reakce některých učitelek na to, že je Erasmačka byly (a teď cituji) takovéto:
"Wow, to je úžasné! Musíš si to hlavně pořádně užít a hodně cestovat! Trochu dělat i něco do školy, to jo. Ale hlavně si to užít! A důležité je najít si španělského chalana. Ale ne napořád, jen na Erasmus - aby ses rychleji zlepšovala ve španělštině". No, evidentně v tom mají jasno všude, jen ne na IT :/

#47 : Ono to ti holomci na IT hrotí natolik, že když týden neděláte úkoly, tak další týden nevíte co dřív a moc se nevyspíte (... ono si nejspíš řeknete "Ten toho nadělá, u nás doma je to tak pořád", ALE je třeba si uvědomit, že jsem ve Španělsku a navíc na Erasmu a to člověk tak nějak předpokládá, že to bude cajk... Není :D )

Campus Virtual - seznam úkolů... tohle je jedna strana (celkem to jsou tři strany po jednom týdnu).
#48 : Když sepisujete smlouvu na byt- rovnou se na rovinu zeptejte, jak je to s akcemi na bytě po 22 hodině. To že se můžete kalit na bytě do 22h je vám na nic, protože před 22h nikdo nedojde...
A proč je to tak důležité?.. No, ono se může stát (a dejme tomu, že se vím o "někom" komu se to stalo), že se za vámi po trochu větší akci zastaví majitelka bytu s tím, že máte pěkné fotky na facebooku a taky s tím, že si dva okolní domy stěžovaly... :/ Suma sumárum- může vás vyhodit. Takže pro další párty stoupá "adrenalin faktor" o 100%.

#49 : Se spánkem to jde o desíti k pěti. Ráno vstáváte v 7 (pokud nechcete aby se vám nahromadila práce, nebo pokud nestudujete něco jako rekreologii...), chodíte spát mezi 1-2 hodinou ranní (zde nezáleží co studujete - IT? Makáte. Rekreo? Kalíte...). Není to nic moc. A když se Vám podaří usnout dříve- probudí vás buď popeláři (kteří úřadujou přesně o půlnoci), nebo stroje na uklízení, které úřadujou kolem 1 hodiny ranní a dělají ještě větší randál než popeláři :/ Viva la España!!

Jubilejní poznatek #50 : Jste-li fanda do Star Wars, bude se Vám tady i přes všechnu dřívější kritiku líbit ;-)
(Sevilla - Plaza de España).


Žádné komentáře:

Okomentovat