pátek 7. února 2014

El Chorro a jeho báječné Caminito del Rey

Kouzelné místo plné skal, místo které se přes zimní sezónu promění ve středoevropskou kolonii (hlavní osadníci jsou Češi, Slováci, Poláci). Střední Evropa sem prchá před zimou, neb tady je v lednu, únoru krásných 20°C přes den a sluníčko, které umožňuje lezení v krátkém rukávu. Výjimečně zaprší.

Ale co je daleko zajímavější i pro ostatní, kteří nejsou lezečtí fanatici? Je zde i krásná, unikátní ferrata El Caminito del Rey (Královská cesta), která vede dvěma kaňony. Není to ani tak ferrata v pravém slova smyslu. Jde spíše o krásný zážitek v podobě procházky po chodníku, který místy sahá až 100m nad zem. Jelikož jde o jednoduchou ferratu, tak si ji užijí i amatéři (s trojnásobnou dávkou adrenanlinu). Stavba chodníku začala 1901 a byla dokončena 1905. Primárním účelem bylo postavit kanál přepravující vodu a chodník měl sloužit jen pro údržbu kanálu.

Část Královské cesty.

Název El Chorro pochází z faktu, že se zde scházejí tři řeky Guadalhorce, Guadalteba a Turón. El Chorro totiž znamená pramen, či záplava a před postavením přehrady zde byly v době bouřek časté záplavy.

Původní název chodníku byl Los Balconcillos (balkónky) až do roku 1921, kdy Španělský král Alfonso XIII navštívil El Chorro aby položil poslední kámen přehrady. Taky se prošel po Los Balconcillos a ocenil vedoucího stavby. Od té doby se na počest krále chodník jmenuje Královská cesta.

Avšak Královská cesta chátrala a tak získávala i na oblibě (ono je o dost zábavnější chodit po děravém chodníku...). Do lezecké oblasti se sjíždělo čím dál více turistů za účelem poznání této cesty. Pověst praví (slyšel jsem to od lezců), že tyto houfy turistů dost obtěžovaly lezce (představte si, že jdete do přírody relaxovat a kolem vás pořád chodí turisti, kteří nemají ani páru co je to sedák nebo karabina...) a tak lezci "ubili" začátek cesty, aby nebyla cesta tak jednoduše dostupná. A pod originálním, ubitým začátkem vznikl složitější nástup na ferratu, který má odradit "městské turisty" a pustit dál do kaňonu jen opravdové dobrodruhy :)

Já jsem se na tuhle Královskou cestu dostal 6x a pokaždé to bylo trochu jiné. Z toho 3x s lidmi, kteří měli poprvé v životě na sobě sedák - a musím říct, že zrovna tyhle cesty jsem si užil nejvíce :)) Vidět jejich výraz smrti v očích v místech, kde chybí chodník a je jen kolejnice- to je prostě výraz k nezaplacení :)) Do toho ještě párkrát prohodíte "everythink is ok" a věřte, že to jim na sebevědomí nepřidá :) Nicméně jedná se rozhodně o obrovský zážitek :)

Stylové jištění hned ze začátku.

Takhle vypadá nástup na ferratu.
Pro začátečníky dobrý adrenalin hned ze startu :)

O tom, že je konstrukce chodníku "spolehlivá" se přesvědčíte
ještě než se na samostatný chodník dostanete.

Po pár metrech se objeví první dírka v chodníku.
Některým se rozklepou kolena :)

Za rohem čeká druhá, o něco větší dírka.

Pohled z první osoby.

V protější stěně kaňonu jde vidět vlakový most.


Některé díry jsou menší, ale i tak dost atraktivní :))

Pokud patříte mezi dobrodružné povahy- vezměte si s sebou čelovku.
Můžete prozkoumat místní tunely a jeskyně :)
Historický zdroj: Informační cedule.
Královská cesta
Informační cedule v El Chorru u Caminita.

Žádné komentáře:

Okomentovat